Startpagina
 
Terug
 
 

Het nieuws(te)

Hier staat het laatste nieuws van de Jachthoornblazers Sint Hubertus Nieuwenhagen. En

de link naar een verslag, een nieuwe webpagina of de eerstkomende activiteiten.


25 april  - opluisteren reewildbespreking

Samen met de Jachthoornblazers Sint Michael uit Epen en een Duitse blazersgroep luisteren we op dinsdag de 25ste april de Euregionale reewildbespreking op in Vijlen. Bij de opening en als intermezzo laten we onze hoorns weerklinken.

                                               


18 maart - 37ste Paardenmarkt in Kuringen-Hasselt (B)
Op zaterdag 18 luisteren we in Kuringen eerst de HMis op ter ere van Sint Gertudis van Nijvel en daarna larderen we de opening van de 37ste Paardenmarkt van Kuringen met onze hoornmuziek.
Onze eerste hoornklanken staan voor 8.30 genoteerd. De HMis is om 9 uur en daarna lopen we mee naar de feestweide om rond 10.30 de opening van de 37ste/775ste Paardenmarkt in Kuringen-Hasselt luister bij te zetten.

De paardenjaarmarkt te Kuringen wordt dit jaar voor de 775ste keer georganiseerd - de eerste editie vond plaats in 1242. Het was toenmalig graaf Arnold IV die in 1240 het vrijheidscharter ondertekende en zodoende aan Kuringen stadsrechten toe kende.

Omdat Kuringen langs de belangrijke heirbaan lag die liep van Hasselt naar Diest. Vanaf de 13de eeuw werd het de hoofdplaats van het graafschap Loon. Het slot, het Prinsenhof, was een militaire burcht die dienst deed als verblijfplaats en rechtbank.


Op 18 maart zal het plein voor het Prinsenhof weer worden omgetoverd tot een middeleeuws festijn. De ruiters van de Gulden Sporen zullen door diverse behendigheidsproeven met zwaard, speer en lans elkaar uitdagen tot riddergevechten met als climax het steekspel om te dingen naar de hand van de jonkvrouw. Het steekspel waarbij 2 ruiters elkaar tegemoet rijden met een lans in de hand, heeft de bedoeling de tegenstrever van zijn paard te duwen, het zal dan ook menig toeschouwer meer dan boeien. De ridders zullen bijgestaan worden door magiërs, hofnarren en vuurspuwers. Dit optreden zal 2 keer vertoond worden tussen 10.00 en 12.00 uur.

De kinderen van Kuringen zullen een bezoek krijgen van de ‘Graaf van Loon’ die hen over het Middeleeuwse ‘Curange’ zal vertellen. Elke klas zal uitgedaagd worden haar eigen wapenschild te ontwerpen, waarmee ze zullen pronken op de parade op 18 maart. Een parade van kinderen, verkleed als prins en prinses, vergezeld van de diverse Kuringse genootschappen, zo zullen we dit jaar plechtig de 775 ste paardenmarkt openen. Om 11.00 zal een onschuldige hand de ‘mooiste’ prinses en ‘dapperste’ prins kiezen uit het bont gezelschap. Een uurtje later verloot de organisatie trouwens onder alle aanwezigen, een weekendverblijf in een middeleeuws kasteel. Zo word je niet alleen dat weekend ondergedompeld in de Middeleeuwen, maar kan je later nog een keer genieten van de sfeer van welleer.

Nog meer over Kuringen en Sint Gertrudis.
               
                                          


4 februari - Hubertusviering - nieuwe hoorns

2016 zit erop. Ons jaar van nieuwe uniformen, nieuwe hoorns, een kampioenschap en een mooie concertreis.
2017 - het nieuwe jaar - kan nu al niet meer stuk, want we gaan het jaar van start met spiksplinternieuwe hoorns. We laten ze de eerste klinken tijdens de HMis ter ere van onze Hubertusviering op zaterdag 4 februari.
We nodigen u van harte uit deze première met ons mee te vieren om 18 uur in de kerk aan de Heigank in Nieuwenhagen.
De feestavond daarna is een besloten avond - alleen toegankelijk voor leden, ere-leden  en genodigden.